2011.11.07. 11:24| Szerző: Le Chat

Jesolo, Bibione és környéke közkedvelt célpont a magyarok körében. (Mondtam, hogy lesznek közhelyek.) Ha biztosra akarunk menni nyaraláskor: közel van, minden spektrumon találni szállást - fapadostól az ötcsillagosig- , családias a hangulat... estig lehet sorolni az előnyeit. Mondjuk nem egy exkluzív, intim hangulatú üdülőhely. Július-augusztusban, amikor az olaszok is előszeretettel töltenek el hétvégéket itt, a tengerpart enyhe heringesdoboz hangulatot tud árasztani. De mi szeretjük a kihívásokat, és persze bölcsen inkább az elő- vagy utószezont választjuk.

Kávémániások lévén, első feladatunknak tekintettük  idén is, hogy megérkezés után megtaláljuk szállásunk közelében "A Kávézót", ahol reggeli kávénkat értékelhető minőségben tudjuk elfogyasztani, szemben a szálloda által biztosított fekete színű folyadékkal. Nos, Lido di Jesolo rengeteget fejlődött az utóbbi években. Mindig is nagyüzemi nyári üdülőhely volt, 15 km hosszú tengerpartjával, és felmérhetetlen mennyiségű vendéglátó- és szórakozóhelyével, de mi próbáltuk végigkóstolni legalább a kávé- és fagylaltkínálatot: fel kellett adnunk.

Helyzetünkbe beletörődve, örömmel vettük fel a listánk első helyére a képen látható kávézót-reggelizőhelyet. Nem egy reggelen kötöttünk ki itt, miután megállapítottuk, hogy a szállodai reggeli viccnek jó volt! Az olaszok amúgy nem erősek reggeli terén, főleg nem szállodában, 4 csillag alatt, de fizetős verzióban már nagyon oda tudják tenni magukat.

Jesolo főutcája fagyizó-választékában is tökéletes, körülbelül minden háztömbben van egy, ahol minimum 20-féle ízesítés közül lehet választani. Mindenhol van kávéfagyi, amit itthon a lehetetlennel határos normális minőségben fellelni. Pedig a magyar is kávés nép, nem??? A fagyizók 70%-ban van tej-, cukor- vagy mindkettőtől mentes fagyi is. Csokoládéfagyiból simán lehet 4-félét találni... Említettem már, hogy nagyüzem?

A tenger meg minden napszakban vonzza a magyart, aki nincs szokva ilyen végtelen vízhez otthon. Szemlézhetünk rák-inváziót a mólón például. Giccses, gyönyörű fények, visszaadhatatlan színek. Ezen a stégen tapasztaltuk meg, hogy milyen, amikor körülbelül 412467 rákocska van egy helyen. Igen ijedősek, úgyhogy ha közeledtünk, elbújtak. Próbáltam egy képpel szemléltetni, nem biztos, hogy sikerül!

 

Aki kulturális programokra is vágyik, ne itt keresse Jesolo-ban! Fáradjon be mondjuk hajóval a közeli Velencébe, feltéve, hogy nincs aznap 42 fok, mert akkor meggyulladhat a városban. Vagy legalább Caorle-ig menjen el, egy esős napon (igen, volt ilyen pár éve) mi meglátogattuk a közeli kisebb-nagyobb városkákat, szépek és kellemesek.

Jesolo megközelítése: nem egyszerű. Szombati turnusváltás, hétvégi nyomulás a helyiek miatt. A repülő jó megoldás, van shuttlebus, amivel hamar át lehet jutni az autópálya felől a tengerpartra, de azért láttunk néhány izzasztó helyzetet, amikor nem tudott eljutni a busz a szállodához, mert be volt állva a főút a rengeteg autótól.  Repülőt lekésni nem jó, "érteem"? Mi inkább az autóra szavazunk, most már 5-6 óra alatt kényelmesen le lehet gurulni Szlovénián át.

Tény, hogy a neheze az autópályáról lehajtva jön, még ha esetleg a korai/ jó kései indulás miatt az autópálya-dugókat megúsztuk is. Végtelen hosszúnak tűnik 6 óra vezetés után az a kb. 1-1,5 óra, amíg a torlódásban lekecmereg a gyanútlan nyaraló Lido di Jesolo-ig vagy Bibione-ig. Célszerű vagy hajnalok hajnalán indulni és akkor délelőtt finisel az ember, 14.00 -kor már ebédelhet tengerre néző kilátással. A másik megoldás, hogy "beáldoz" az ember egy fél napot, csak délután indul el Magyarországról és este érkezik. Ebben az esetben célszerű esetleg egy éjszakai hazavezetést bevállalni, úgyis kipihent boldogra ette-itta-napozta magát mindenki 1-2 hét alatt, nem?

A már említett Noventa di Piave-nál található outlet a "Pokol tornáca", felesleges ellenállni. Inkább alá kell merülni, örülni kell, hogy láthatunk táskát 500 euróért, mert tudván tudjuk, hogy le van árazva. De felpróbálni ér!! A nagy kedvenc sminkmárka: a Pupa is nyitott itt mintaboltot, megtalálható Hilfiger, Calvin Klein vagy Guess is a Burberry-k és Armani-k között.

A helyzet súlyosbodott, amióta nyílt Diffusione Tessile is az outlet-közeli körforgalomban. Magyarországon is megtalálható pár éve. A jól értesültek tudják, hogy Szigetszentmiklós közelében hol találhatnak kivágott címkés MaxMara holmikat kedvező áron. A többieknek meg nem árulom el, hogy a virágpiacnál van, mert nekünk nem marad semmi. (Kép innen.)

 

Bibione-ről meg csak annyit, hogy minden igaz rá, ami Jesolo-ra, csak kisebb, még nagyobbnak tűnik a tömeg, és sokkal több a kisgyermekes család.

Menjetek rákocskákat nézegetni Jesolo-ba ti is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr343360605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása