Olívás kenyér
50 dkg Graham liszt
3 dkg élesztő
1 ek. Só
1-2 dl tej
3 ek. olívaolaj
8-10 dkg zöld olívabogyó
A lisztet egy összekeverjük a sóval. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk és a liszthez adjuk. (Ha még felvesz tejet a liszt, adhatunk max. 1dl-t hozzá.) Miután alaposan összekevertük, kilisztezett gyúródeszkán dagasszuk ki. Ha összeáll a tészta, adjuk hozzá az olívaolajat fokozatosan keverve.
Az összegyúrt tésztát takarjuk le egy konyharuhával és egy órán át kelesszük. Ha már hólyagos a tészta, hozzá lehet gyúrni az olívabogyót (tetszés szerint egészben vagy összevágva), majd húzzuk bele egy kiolajozott tepsibe és igazgassuk el egyenletesre. Minimum fél órát kelesszük még a tepsiben is, konyharuhával letakarva.
Előmelegített sütőben, 180 fokos hőmérsékleten, 40 percig kell sütni.
(Ötlet emiatt.)