2011.11.15. 10:45| Szerző: Le Chat

Khm. Anonim kávéfüggő vagyok. Most először vállalom ezt széles nyilvánosság előtt is. Nincs mit titkolni, a kávét hideg, meleg, rövid, hosszú, szilárd, folyékony és natúr, valamint ízesített formájában is imádom. Akkor ma a kávékról és a kávégépekről is elkezdünk „beszélgetni”.

Tudtátok, hogy Luigi Bezzera olasz tervező 1901-ben benyújtott szabadalmán alapszik a ma ismert, klasszikus vendéglátós kávéfőző gépek nagy része? Az ELEKTRA cég a mai napig gyárt ilyen retro, a Bezzera-féle gépre hasonlító kávéfőzőt: 

Az eredeti találmányhoz nagyon hasonló, ma is üzemelő gép:

A milano-i újítás egy 1822-es francia találmányból indult ki. A ma is használatos, „kotyogó” jellegű gépen történő kávéfőzés, vagy éppen a török típusú kávék előállítása minimum 5-10 percet vett (és vesz) igénybe. A vendéglátóhelyeken az ipari forradalom időszakában megnövekedett fogyasztási igények kielégítésére, Bezzera az addig ismert kávéfőzési technológiát szerette volna gyorsabbá és egyszerűbbé tenni. Az általa kifejlesztett gép egy csészényi espresso-t kevesebb, mint fél perc alatt készített el. Az őrölt kávé előállításához ekkor még külön darálógép kellett.

Az újítást az 1906-os Milano-i Nemzetközi Vásáron mutatták be először hivatalosan. Milano-tól nem messze a mai napig működik a feltaláló nevét viselő gyár, létezik náluk profi, akár 3-6 csésze kávét egyszerre lefőző, kávéházi gép és háztartási, egy csészés kávégép is. (Bővebben itt.)

 

 

Az említett gép modern változatát az Elektra gyár a mai napig gyártja és forgalmazza. Az 1947 óta működő üzem mögött valójában a Fregnan család vállalkozása áll. Ők kivételesen nem Milano-i székhelyűek a nagy kávégép-gyártók között.

Az Elektra féle gép létezik arany és krómszínű verzióban is, mondjuk nem tartozik a legolcsóbbak közé.

 

A Gaggia szintén egy ismert kávégép-gyártó cég, az ő történetük szerint a névadó Achille Gaggia 1948-ban nyújtott be szabadalmi kérvényt a nagynyomású kávéfőző gép technológiájára. Gaggia-ék 1977 óta gyártanak háztartási célú kávéfőzőket is a vendéglátós kávégépek mellett, szintén milano-i székhelyűek.(Képet itt találtam a legnagyobb profi gépükről.)

 

Milano-ban jött létre a La Pavoni is 1905-ben. Desiderio Pavoni a Bezzera-féle találmányon alapuló gépeket 1903-ban kezdte gyártani. A vendéglátóipari használatra szánt gépeket folyamatosan fejlesztették, tökéletesítették az 1950-es, ’60-as évekig. 1961-ben született meg "Europiccola" néven az első elektromos háztartási kávéfőző. (Érdemes felkeresni a honlapjukat, mert rengeteg régi fotó található rajta a gépekről és kávéházakról. La Pavoni a neten.)

 

Folyt. köv.!

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr773384245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása