Egy kis blogsaláta?
Nemcsak nekem jön be Észak-Olaszország, nézzétek meg dolcevita blogját, ahol a Veneto-i tartomány látnivalóit szemlézi... Amúgy meg rettenet jó receptjei vannak!
A Magyarországon élő olasztanár (Stefano) a blogján két részletben foglalja össze, hogy miért szereti hazáját, és hogy szerinte miért jó Olaszországban. Videókat is feltett pl. Rómáról, Perugiáról stb.
A tuttoitalia blogon is megjelent a 168 óra írása a Firenzében található dóm kápolnájának részleges restaurációjáról. Novemberben a múzeumban helyezik el a Paradicsom kapujának arannyal borított paneljeit. A felújított panelekből 2012. június 24-re (Szent János napja)rakják ismét össze a teljes kaput. Biztosan nagyon szép lesz, érdemes meglátogatni...
A Charming Italy blogon 10 tenni/látnivalót ajánlanak a Milano-ba tévedőknek, nemsokára én is jövök a saját ajánlómmal (pl. étkezési, vásárlási és pihenési lehetőséget is jólmegmondok).
A szintén angol nyelvű Italy Chronicles blog összegyűjtötte idén ősszel a top 10 kávét az eladási listák alapján. Meglepett, hogy a Lavazza és az Illy vitt minden helyet. A múltkori kávés bejegyzésben terjedelmi okokból nem tértem ki arra, hogy hány olasz kávéforgalmazó cég van jelen nálunk is, csak a budapesti kóstolásaim alapján kétlem, hogy más gyártó ne férne be ebbe a listába… Nálam az új kedvenc pl. a Lamborghini. De akkor kóstolni és zsűrizni kell!
A Bleeding Espresso-n részletes posztot olvashattok Michelle-től arról, hogy valóban szerencsés-e, aki Olaszországban él (merthogy kívülről annak tűnik!). Kezdetnek rögtön Seneca-t idézi, aki szerint szerencsés vagy, ha a jó előkészítésnek köszönhetően jókor talál rád a lehetőség.
Programajánló
A budapesti Olasz Kultúrintézetben 2011. november 30-ig látogatható a kiállítás Pellegrino Artusi-ról és az egységes olasz konyhaművészetről. Érdekesnek ígérkezik, mert eddig inkább minden régióból azt hallottam hangsúlyozni, hogy mennyire eltérnek Olaszország egyes tartományainak, régióinak kedvelt receptjei, ételei, vagy éppen a konyhatechnológiája. (Katt ide.)
A Ragosta hotellánc idén is hirdetett főzőversenyt: „Ask the Chef”. Év végéig lehet jelentkezni: 10 kiválasztott összetevővel kell falatkákat, előételt, főételt vagy desszertet kreálni és nevezni. A receptet és az elkészítés során felvett videót be kell nekik küldeni, és 2 fő részére 2 éjszakát lehet nyerni a szállodáikban, illetve Lazzaroni termékcsomagot.
Könyv
Javított kiadásban jelent meg Umberto Eco leghíresebb regénye, a Rózsa neve. Az író a több mint 30 éve megjelent könyvet korrigálta, és latin nyelvű részeit lefordította és kommentálta az új kiadásban az olvasóknak. Eco egyébként idén Pavese-díjat kapott Prágai temető c. regényéért.