2011.11.18. 10:36| Szerző: Le Chat

A FLOW-val kapcsolatos bejegyzések után többször felmerült „az élet értelme” témakör társaságban, amivel kapcsolatosan eszembe jutott Tim Ferriss könyve. (4 órás munkahét a címe.) Nos, Tim-mel kapcsolatosan elég nehéz olasz vonatkozású dolgokat találni, merthogy amerikai. Nem adtam fel: tény, hogy az egyszeri ember számára közérthetően magyarázza a Pareto-elv működését és az életben való megvalósulását: itt. Vilfredo Pareto meg olasz tudós volt, elméletével kapcsolatban persze tervezek bejegyzést, de most továbbmehetünk.

 

 

Tim Ferriss az élet értelmének keresése témakörében sok hasznos tanácsot ad könyvében. Nézete szerint, nincs mindenki számára egyértelmű válasz arra, hogy mi az életének értelme, és szerinte felesleges, hogy egy elvont értelemben vett Boldogságot vagy Nagy Életcélt hajszoljunk mindenáron. Abszolút elismerendő és irigylésre méltó, aki úgy érzi, megtalálta élete értelmét.  Van, aki már 5 évesen tudja, hogy sebész, mozdonyvezető vagy paleontológus akar lenni, ebben hisz, küzd érte, majd célját elérve elégedetten él és dolgozik álomhivatásában. Annak, aki viszont nem leli a boldogság kék madarát, azoknak Tim kézzelfogható tanácsokat ad saját tapasztalatain is okulva.

 

Ferriss az élet értelmével kapcsolatban (is) a konkretizálást és a szűkebb fókuszt javasolja. Nem látszik értelem az életünkben; sőt, mókuskerék: nem jó! Akkor próbáld megfogalmazni, hogy mire vágysz. Egy nagyvállalat elnöke szeretnél lenni? Szép. De tedd fel a kérdést, hogy pontosan miért? Miért gondolod, hogy jó egy nagyvállalat első emberének lenni? Mert a legfontosabb döntéseket ő hozza meg? Mert csapatokat irányíthat, hatalma van sokak felett? Mert jól keres, vagy presztízzsel jár a munkaköre? Netán mert sokat utazhat? Ez így mind? Akkor tovább kell szűkíteni a fókuszt!

 

Presztízs, elismertség és sok utazás jár a fontos posztokkal. Rendben, akkor az elismertség és az utazás, mint kaland a vonzó; de miért kellene ehhez egy nagyvállalati vezetői pozíció minden egyéb nyűge? Akkor kezdj bele valamilyen projektbe, ami mások szemében elismert: jótékonyság, pro bono tanítás, könyvírás stb.

 

Ha a döntéshozatal és irányítás a vonzó számodra egy vezetői pozícióban, akkor tanulj meg komoly döntéseket - közeli határidővel meghozni, mint például azonnal nézz utána, hogy miképpen tudnál egy komolyabb kocsit vagy akár lakást venni, ha a jelenlegit eladnád. Elég komoly döntés, hogy mire áldoz valaki milliókat, részben mondjuk hitelből, milyen autót vagy lakást fog évekig használni. Kezdd el azonnal azzal, hogy kideríted a jelenlegi autód piacképes árát, takaríttasd ki, csinálj néhány képet róla, és rakd fel egy internetes oldalra a hirdetést.

 

Természetesen, sem az autót, sem a lakást nem muszáj tényleg eladni, de gyakorlásképpen jó összerakni a régi darab értékesítési és az új vásárlási portfolióját: mondjuk, hogy milyen autó beugró részletére futná a régi árából, mekkora összegű törlesztő részletet tudnál bevállalni havonta az új autó érdekében, hol kapnád meg ugyanazt a modellt kedvezőbb áron stb. Aztán legfeljebb elégedetten használod tovább a régit, szembenézve a magyar realitásokkal!

 

Egyszerűen az a lényeg, hogy ha a gyakorlunk komolyabb kérdésekben hatékonyan és gyorsan lépéseket tenni, egy idő után sokkal kevesebb időt fog igénybe venni, hogy eldöntsünk számunkra fontos kérdéseket mind munkánkban, mind magánéletünkben.

 

Az irányítással kapcsolatban jó gyakorlás lehet, ha szervezel céges focicsapatot. Találd ki a kereteket, keress sportpályát vagy termet a csapatnak, kérj árajánlatot több helyről, kérdezd körbe a munkatársaidat, hogy kiket érdekelne a lehetőség! Csináltass a résztvevőknek céges pólót, nyiss levelezőlistát, ahol jelezni lehet a részvételt az aktuális hétre, napra és persze vállald, hogy folyamatosan a motorja leszel a csapat életének. Ne sértődj meg, hogy motiválni és lelkesíteni kell a csapatodat, találj ki olyan projekteket, ami megmozgatja őket! Ha beindul az edzés, hívjátok ki meccsre a másik ágazat/ osztály/ cég csapatát, jelentkezz cégek közötti fociolimpiára, vond be a munkatársak gyerekeit, ha megfelelő korúak stb.

 

Lényeg a felelősségvállalás, az irányítás és a motiválás, ami minden főnök és csapatkapitány feladata. Gyakorolj kicsiben!

 

A javaslataihoz Tim konkrét megvalósítási módokat és trükköket, weboldalakat és offline megoldásokat is ajánl könyvében és weboldalán is, ha felmerülne valakiben, hogy *persze, ezt magamtól is tudtam, de hogyan?*

 

Nézzétek meg mindkettőt és jó szórakozást!

 

(Kép a Velence melletti Burano szigetén készült és erről jött.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr313391732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása