Közvetlenül Karácsony előtt elkészítendő, és elajándékozható finomság.
Hozzávalók:
1 nagyobbacska sütőtök
200 g krémsajt
1 ek. reszelt parmezánsajt
1 tk. petrezselyem
fél tk. őrölt mustármag
fél tk. köménymag
1 fokhagymagerezd
1 kisebb répa
só
frissen őrölt borskeverék
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vágjuk fel a sütőtököt, magozzuk ki és szeleteljük kisebb-nagyobb, süthető darabokra. Vajazott-sütőpapírral borított sütőlapon süssük a tökszeleteket puhára (kb. 1 óra), ha villapróbával puhának bizonyul, szedjük ki.
Hagyjuk kihűlni a sült tököket, majd szedjük le a héját és aprítsuk össze turmixgépben vagy kéziturmix-szal. A pürébe keverjük bele a krémsajtot, parmezánt, fűszereket, sózzuk-borsozzuk. Préseljük át a fokhagymát fokhagyma-nyomón, illetve reszeljük le a répát és ezeket is adjuk hozzá a keverékhez. Ha szükséges, meleg vízzel vagy húsleves-alaplével higítsuk.
Azonnal, fogyasztható, a maradékot pedig befőttesüvegben eltárolhatjuk (kb. 5 napig eláll hűtőszekrényben).
Buon appetito!
(Kép lesz, csak le kell töltsem az apparat-ról.)