2011.12.04. 14:47| Szerző: Le Chat

Még mindig Olaszország északi régiója: Bologna, Európa legrégebbi egyetemi városa. Bologna la Rossa (a vörös Bologna) néven emlegetik, mert a város építői minden korban kedvelték a vörös cseréptetőket és a téglafalakat. Meg persze elég sokáig volt baloldali érzelmű a városirányítás...

 

1088-ban alapították a Bolognai Egyetemet, amellyel a világ első egyetemei között találjuk a bolognai intézményt. Velencéhez, Rómához és Firenzéhez hasonlóan azon észak-olasz városok egyike, amelyek megőrizték a középkori építészet remekeit. A címben emlegetett árkádok jellegzetes ismertetői Bolognának, állítólag itt majd' 40 km hosszan sétálhatunk a XV. század kezdetétől emelt portici-kban (fedett, árkádos folyosókon).

 

La Dotta Bologna, azaz a művelt Bologna-ként is emlegetik az egyetem, a képtár és a paloták világát. A tudomány terjesztésében nemcsak Róma iratkozott fel a térképre! Egyébként a középkori emlékek mellett minden építészeti stíluskorszak, történelmi időszak megtalálható a városban: a XII. századi lakótornyok (egyes darabjaik pont úgy indultak el gravitációs útjukon, mint Pisa-ban), a Torre Asinelli és a Torre Garisenda, Kisebb-nagyobb paloták gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyekkel, például a főtéren is, érdemes a Strada Maggiore-n egyenként is felleltározni őket.

 

 

 

A város védőszentjének, San Petronio-nak minden addigi elképzelésnél nagyobb bazilikát kívántak építeni a város elöljárói és nemesei, azonban a vállalkozás kudarcba fulladt. A gyönyörű kudarcélmény Európa egyik legszebb templomát jelenti, messze a város többi épülete fölé magasodva. Mindösszesen hét templom alkotja az évszázadok ambíciózus elképzeléseinek eredményét a környéken: S. Stefano épületegyüttes néven. A Santa Saluta templomhoz majd' 4 km hosszan (!) vezet az árkádsor, sétánk végén megpillanthatjuk a bizánci Madonnát.

 

Bologna egyik gyújtópontja a Piazza Maggiore a városházával (Palazzo Communale), a Podesta palotával, az Igazságügyi palotával és a régészeti múzeum épületcsoportjával. A téren található emellett a II. Frigyes császár házasságon kívül született fiáról, Enzo hercegről elnevezett palota, amely arról híres, hogy itt őrizték haláláig a bolognai lovagok a fogságba ejtett herceget a fossaltai csata után.

 

 

Kötelező felkeresni a Via dell'Independenza-t, amely nyüzsgős bárjaival, kávézóival és éttermeivel a helyiek egyik állandó találkozóhelye. Igen, olasz klisék! Színültig van teraszos vendéglátóhelyekkel, jó a hangulat, oldalt pedig motorok ezrei parkolnak. Találkozzunk a templomnál!

 

 

Képek innen, innen és innen.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr823436394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása