2011.12.06. 10:00| Szerző: Le Chat

 

Egy új sorozatot szeretnék indítani a blogon, amelyben bemutatnék néhány klasszikus olasz művészt (főleg festőt, szobrászt és építészt): különösen felhívom a figyelmet azokra, akik Magyarországon is dolgoztak, mondjuk a mai napig megtalálható múzeumban, képtárban vagy éppen közterületen egy-egy alkotásuk. Az egyszerűség kedvéért ABC-sorrendben fogok haladni...

 

Carlo ADAMI (?-?)

 

Olasz szobrász, aki a XVIII. század második felében Egerben és Budán is dolgozott. Legismertebb Magyarországon fennmaradt műalkotása a Szentháromság tér sarkán, az épületfal mentén látható Athéné szobor (Budapest, I. ker.).

 

Bartolomeo AMMANATI (1511-1592)

 

Szobrász és építész, Michelangelo követőjének tartják. Rómában, Lucca-ban és Firenzében alkotott elsősorban, inkább építészként lett ismert és elismert a fővárosban, ragyogó palota-tervei alapján. A madridi Prado-ban őrzik Vénuszról készített bronzszobrát. Fő műve Firenzében található: a Piazza della Signoria-n található Neptun-kút. Magyar vonatkozású alkotása nem ismert.

 

 

Benedetto ANTELAMI (c 1150-1216)

 

Építész és szobrász, a román kori olasz építészet egyik vezéralakja. Fő művének a Parma-ban található Battistero-t tartják (Dóm épületegyüttese), amelynek plasztikáit is készítette.

 

 

Giuseppe ARCIMBOLDO (1530-1593)

 

Kakukktojás a listában, bár olasz származású (Milano-ban született), de német festőnek vallotta magát. A szürrealizmus egyik kezdeti alkotójának tekinthetjük elsősorban növényekből és tárgyakból „összeállított” portréfestészete miatt. Egyébként „normális” portrékat is festett, de azok holléte ismeretlen. Legismertebb az Évszakok- sorozata, amely az egyes évszakok jellegzetes terméseinek felhasználásával készült.

 

Folyt. köv.!

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr833442085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása