2011.12.13. 18:24| Szerző: Le Chat

Fotókiállítás

 

Már csak pár nap! Az Olasz Intézetben fotókiállítás van 2011. december 15-ig Copy in Italy – Olasz szerzők a világon címmel. Bővebb információk itt.

 

Házilag készíthető karácsonyi ajándékok

 

101 ötlet a kreatív ajándékok híveinek a danimarie-nél: karkötő, óra, puzzle, párnahuzat, könyvjelző, szappan és egyéb őrületek. Még nem késő belevágni, vagy ügyes kezű rokonhölgyeket nyaggatni a témával!

 

Kirándulás a két ünnep között?

 

A Grand Hotel Duchi D’Aosta Triesztben, nem messze a pályaudvartól, a tengerre nyíló Unità d'Italia téren található. A Monarchia korabeli építészetet tükröző falak mögött korszerű, minden földi jóval felszerelt szobák (55 darab: lehet válogatni), hangulatos étterem és klasszikus hangulatú fürdőrészleg várja a szerencséseket… A tulajdonos hölgy magyar!

 


Síelés, szánkó & forraltbor

 

Az olasz síterepek közül például Sappada-ban 150 euró a 6 napos bérlet, 17km hosszú pályán lehet csúszkálni. Tarvisio nagyon közel van (az osztrák-szlovén-magyar határon), a magyarok között nem véletlenül olyan népszerű. Itt valamivel olcsóbb a bérlet, és akad vagy 30 km hosszú pályarendszer. Legalább folyamatosan fejlesztik! A kissé távolabbi Cortina D’Ampezzo tízszer ilyen hosszú, közel 20 km-nyi fekete pályát magában foglaló pályarendszere 45 euróval drágábban érhető el, viszont ott tegnap is havazott! Hasonló árakon fut Livigno is. Tájékozódni lehet mondjuk itt.

 

Csodaszép könyv

 

A viniesapori is ír Anna Gosetti della Salda új könyvéről, amely nemrég jelent meg "Le Ricette Regionali Italiane" címmel. A múltkori blogsalátában futólag felmutattam a problematikát a van-e olasz konyha vagy sincs témakörben. Itt egy újabb példa arra, hogy inkább a régiók és tartományok különféle konyhakultúrájának csökevényes verziói spricceltek szét a világban mikrózott pizza és dobozos, műanyag tejszínhabos tiramisu formájában. Az 1200 oldalas remekmű 50 eurót kóstál.

 

 

 

Virtuális múzeum

 

A Valentino Garavani Virtuális Múzeuma az Haute Couture történelmét mutatja be 3D-ben. Az interaktív gyűjtemény több ezer képet és közel száz videót tartalmaz. Bemutató videó a youtube-ról:

 

 

 

Sorrento

 

A charmingitaly ismét hajlamos borzolni a kedélyeimet Sorrento-ról szóló összeállításával, nézzétek csak ezt a hangulatos őszi képet, tudnak valamit az olaszok... Bővebben a blogon

 

 

Umbria

 

A világevő Umbriában járt olívabogyózni a Monininél, nézzétek meg, mi jót csinált.

 

Ráadás

 

Mamma Agata citromos sütije

 

250 g cukor
250 g vaj

1,5 ek. vaj a sütőforma kikenéséhez
4 tojás
2 nagy citrom reszelt héja
csipetnyi tengeri só
300 g liszt
20 g sütőpor
125 ml tej
50 g apróra vágott mogyoró

Limonádékeverék:
3 dl víz
3 citrom leve
6 evőkanál méz

 

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Verjük a vajat egy keverő tálban legalább két percig. Hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg krémes állagú nem lesz. Adjuk hozzá a következőket egyesével, folyamatos keverés mellett: tojások (egyesével), só, reszelt citromhéj. A lisztet és a tejet pedig felváltva, negyed adagokban adjuk hozzá: negyed adag liszt+sütőpor, negyed adag tej, utána megint liszt stb. Közepes sebességgel mixeljük tovább addig, amíg könnyű hab nem lesz belőle. (A sütőpor hozzáadása után már csak óvatosan.)

 

Kenjük ki vajjal a bordázott sütőformát, szórjunk bele lisztet, ami megtapad a vajban, az maradjon. Ezután jöhet a tészta a kivajazott formába. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük, közben elkészíthető a limonádé. Nyomjuk ki a citromok levét egy kancsóba, majd adjuk hozzá a cukrot. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik, végül adjuk hozzá a vizet.

 

Sütés után vegyük ki a sütit a sütőből és két órán keresztül hagyjuk állni, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljön. Egy tányér segítségével, amit a forma aljára szorítunk, óvatosan kirázogatjuk, szedjük a formából, ha sikerült, mehet is egyből vissza a formába. (Ha nem akar kijönni, visszatesszük pár percre a sütőbe és utána próbáljuk újra.)

 

30 perc alatt, három egyenlő adagban (10 percenként) szép fokozatosan, egyenletesen öntsük rá a limonádé nagy részét a sütire, hogy felszívja a tészta. Utána borítsuk egy tálra, és öntsük rá a tetejére a maradék limonádét. Apróra vágott mogyoróval meghintve tálaljuk, egy citrommal dekorálhatjuk.

 

 

Még egy kis evészet

 

Ígértem:

Isteni kávéízű fagylalt kapható a Gelati-nál az Árkádban. A földszinten található pultos kiszolgáló egységnél az aluljáró felőli bejáratnál, illetve a harmadik emeleten a leülős cukrászda-kávézóban is.

 

Hájtudomány

 

Aki a fentieket mind megkóstolta, haladéktalanul látogasson el a style.it „kalóriaszámláló és hájtudományi” kérdőívéhez, hogy aztán jól megrémüljön, mit is habzsolt össze… Olasz nyelvű rémjáték itt.

 

(Ne higgyetek el semmit, Sophia Loren is megmondta, hogy külsejét a spagettinek köszönheti, ami meg tiszta, élő szénhidrát a köbön.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr663460999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása