„Nincs az a kávé, amely ízlik a szájadnak, ha ivás előtt nem küldött egy édes illatot az orrodnak.”
(H.W. Beecher)
Az illy-t Francesco Illy alapította, aki Temesváron született a Monachia idején. Az első világháború idején Triesztben katonáskodott, ahol le is telepedett a háború után és beszállt a kávé-kakaóbizniszbe. Kezdettől fogva inkább a kávé érdekelte, rövid idő elteltével már csak a kávéra koncentrált vállalkozásában, azon belül is a legjobb minőségű arabica kávékra.
A kávé elkészítési, majd csomagolási technikájában is köszönhetünk újításokat az illy-nek. Francesco Illy jó minőségű áruja egész Olaszország területén elérhetővé vált a második világháború idejére.
Ernesto Illy, az alapító fia vette át a társaság irányítását, aki a folyamatos kutatások és újítások terén is követte tulajdonos apja szemléletét. Kutatólabort hozott létre, más kutatókkal és egyetemekkel is együttműködött, hogy a prémium minőséget tartani tudják a gyártás során. Saját termelőkkel és beszállítókkal dolgozott a társaság a kezdettől fogva, az alapanyagot nem a nemzetközi piacról, kávétőzsdéről vásárolják. Részben emiatt is drágább kávéjuk, mint a versenytársak egy részének. Ernesto testvére, Riccardo Illy, valamint fia és húga: Andrea és Anna irányítják jelenleg a társaságot, szóval családi tulajdonban maradt a cég a mai napig.
Egyedi kávégépeik, otthoni kapszulás kávéfőzőik, fémdobozaik mellett a design területén a klasszikus illy csésze folytonos megújítását helyezik a fókuszba. Egy művész vagy közéleti személyiség minden évben újratervezi a kollekciót, egyes esetekben csak a csészét és az alátétet, de gyakran a kávé dobozát is. Íme a Venexia sorozat legszebb darabja:
Jöjjön egy jó recept még és kávéügyben természetesen: folyt. köv.!
illy freddo espresso midi
espresso doppio (frissen főzve)
6 cc hideg víz
20 cc cukorszirup
3 szem jégkocka
behűtött üvegpohár, szívószál
Egy espresso doppio-t keverjünk össze turmixgépben a cukorszirup, a jég és a hideg víz keverékével kb.10 másodpercig, majd tálaljuk egy nagyobb üvegpohárban.