Kávéfagylalt (6 közepes adag)
10 dkg cukor
½ l tej
1-1,2 dl presszókávé
5 tojás sárgája
3 ek. főzőtejszín
1 ek. kávélikőr
A tejet, a frissen lefőzött kávét és 5 dkg cukrot együtt forraljunk fel. Az 5 tojás sárgáját keverjük el a maradék 5 dkg cukorral, amíg krémes állagú nem lesz, és erre a krémre öntsük rá a forralt, cukros tejeskávét. Keverjük össze és tegyük vissza az edénybe főzni: kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik. Ne engedjük felforrni újra!
A kész, sűrű masszához adjuk hozzá a kávélikőrt és a főzőtejszínt, majd tegyük tálba vagy fagylaltoskelyhekbe és rakjuk be a mélyhűtőbe. 20-30 percenként érdemes összekeverni a fagyni kezdő masszát, hogy ne üssenek ki rajta a jégkristályok. Kb. 1,5 óra múlva tálalható, önmagában vagy kávészemekkel, vaníliás mascarpone-val kiegészítve is finom.
Buon appetito!