Fusilli al tonno
40 dkg tészta
20 dkg tonhal
1 db póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 db paprika
1 ek. petrezselyem zöldje
olívaolaj
citrom
só
Teflonos serpenyőben pirítsuk meg kevés olajon az apróra vágott hagymákat és a paprikát. Adjunk hozzá egy kis vizet, majd a villával apróra összezúzott tonhalat és főzzük össze a serpenyőben az alapanyagokat. A végén ízesítsük egy kevés friss petrezselyemzölddel.
Az ’al dente’ elkészített fusilli tésztára öntsük rá a kész szószt, kevés citromlevet csepegtessünk rá.
Tiramisu alla frutta
30 dkg mascarpone
20 dkg cukor
3 db tojás sárgája
20-25 db babapiskóta
3 dl 100%-os narancslé
1/2 kg hámozott narancs és egy fél narancs reszelt héja
Cointreau ízlés szerint
A tojássárgájákat a cukorral habos krémmé verjük fel elektromos habverővel, majd hozzáadjuk a mascarpone-t is és azt is keverjük hozzá.
A Cointreau-val ízesített narancslébe áztassuk be a babapiskótákat, de ne szívják meg magukat annyira, hogy széttöredezzenek. Egy-egy réteget rakjunk egy lapos tál aljára a babapiskótából, majd rétegezzük rá a narancsdarabokat és a mascarpone-s krémet, szórjuk rá a reszelt narancshéjat. Így tovább, amíg a fenti alapanyagok el nem fogynak. Finomabbak az ízek, ha a narancs héját, valamint a narancsgerezdeket saját levükkel és mézzel vajon megfuttatjuk előbb serpenyőben addig, amíg finoman illatozni nem kezdenek.
Fogyasztás előtt legalább 1-2 órát hagyjuk állni hűtőben.
Caffe corretto
egy adag espresso
2-4 cl grappa, sambuca vagy brandy
A frissen lefőzött espresso kávét az alkohollal felütve, előmelegített csészében vagy hőálló pohárban tálaljuk. Tej, tejhab, vagy bármilyen édesítés nem ajánlott hozzá.
Többféle alkohollal, egymásra rétegezve is elkészíthető, mint a B52’s koktél.
(Források, inspirációk: olaszreceptek, dallacucina.)