2012.01.27. 09:32| Szerző: Le Chat

...avagy a valódi élet mímelés és motoszkálás helyett, Carl R. Rogers gondolatai alapján.

 

(Carl R. Rogers (1902-1987) amerikai pszichológus, a kliensközpontú vagy humanisztikus pszichoterápia úttörője. Elismert kutató, klinikus és tanár. A Személyiség születése c. könyve 1961-ben jelent meg először, és több milliós példányszámban kelt el. Közel 20 könyv és több száz cikk fűződik nevéhez, mindent megtett a pszichoterápia emberközpontú és elfogadó megközelítésének elfogadtatásáért.)

 

A teljes ember tulajdonságai Rogers szerint:
 

Növekvő nyitottsággal tekint az élményekre. Nincs szüksége tudatos és tudatalatti, elhárító attitűdökre.

 

 

Egy valódi egzisztencialista életstílust valósít meg. Törekszik minden pillanat teljes átélésére. Ez bátorságot, rugalmasságot, toleranciát, spontaneitást és a magabiztosságot eredményez a személyiségfejlődésére nézve, és alapvető bizalmat gerjeszt másokban.

 

Bízik a saját értékítéleteiben és képességeiben, nem függ külső szabályoktól, nyitott az új játékszabályok megalkotására.

 

 

Szabad választásaiban, emellett hiszi, hogy elsősorban ő határozza meg szerepeit, és felelősséget vállal magáért és tetteiért.

 

Megengedi magának, hogy kreatív legyen, ezáltal abban is kreatívvá válik, hogy hogyan alkalmazkodjon új helyzetekhez.

 

Nyitott minden szükségletére, így képes fenntartani az egyensúlyt köztük. Élete gazdag, hiánytalan és izgalmas, azt közvetítve, hogy minél intenzívebben éli át az örömöt és a fájdalmat, a lent és fent időszakait, annál teljesebb életet él.

 

 

Címkék: rogers  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr873898824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása