2012.10.31. 23:12| Szerző: Le Chat

Kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már a hatvanas évek óta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok.

Használható sütéshez, főzéshez, stb.Az ételhez 30-50%-ban használjon kókuszolajat. Használható vaj vagy margarin helyett is szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani.

Fontos hogy az egészség megőrzéséhez naponta legalább 15 gr zsír bekerüljön a szervezetbe betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. 

A kókuszolajból két fajtát lehet kapni:

1. Szűrt kókuszolaj: szagtalan, íztelen, magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/, főzéshez és bármilyen étel, készítéséhez a semleges íze miatt. A kókuszolajat gőzöléssel 110 °C fokon távolítják el a korpából. Vegyileg nem kezelt, emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.

2. Szűz kókuszolaj (szűz) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2%) Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg, bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55 °C fokon nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.

A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 °C. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony, de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.

Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszolajat érdemes használni. A kókuszolaj egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben, de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű olaj kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete, ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája.

kokusz.jpg

A szív és érrendszeri betegségek megelőzése mellett a további előnyei:

  • Immunerősítő
  • Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
  • Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
  • Segíti a Candida gomba elpusztítását
  • Segíti a tápanyagok felszívódását
  • Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
  • Nem emeli a rossz kolesztein szintet
  • Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott
  • Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
  • Könnyen beilleszthető a napi használatba
  • Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
  • Kiváló haj és bőrszépítő anyag

(Forrás: itt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gustodellavita.blog.hu/api/trackback/id/tr454882987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása